Ik word niet ‘s ochtends wakker om niks te doen

Winny – deelnemer 50|50 Food

Winfed (Winny) werkt sinds oktober 2023 bij 50|50 Food in de keuken. De Keniaanse, opgegroeid in Frankrijk, kwam 24 jaar geleden naar Amsterdam. Jarenlang heeft ze als dakloze op straat geleefd. Vorig jaar kwam daar verandering in. Een veldwerker vertelde haar over 50|50. “Ik kende 50|50 van de soepbus en raakte meteen enthousiast, want ik wilde zó graag iets doen. Ik word niet ‘s ochtends wakker om niks te doen,” zegt Winny.

 

Fijn gesprek

Daarom belt Winny direct het telefoonnummer dat ze van de veldwerker heeft gekregen en komt in contact met senior werkbegeleider Kathy. “Wat was dat een fijn gesprek!” zegt Winny. “Ik voelde meteen een klik.”

 

Doorzetten

Ze kon vrijwel direct aan de slag en is opgetogen dat ze een plek heeft gevonden om naartoe te gaan en zich nuttig te maken. “Toch stond ik in de eerste weken al op het punt om te stoppen,” vertelt ze. “Het was wennen om weer aan het werk te zijn en voelde nog veel emotie over wat ik allemaal had meegemaakt. Een kleine confrontatie op de werkvloer was de druppel. Ik wilde de handdoek in de ring gooien.” Maar senior werkbegeleider Kathy daagde haar uit om niet op te geven en stuurde haar een berichtje. Ook Winny’s dochter wilde er niks van weten. “Ze wees mij erop dat ik zoveel vrolijk was sinds ik bij 50|50 aan de slag was gegaan. Dus ik heb nagedacht en ben teruggekomen.”

Portret van Winny in de keuken

Ontwikkelen

Recent is Winny begonnen aan de opleiding ‘Basisvaardigheden kok’, aangeboden door 50|50, in samenwerking met het ROC van Amsterdam en UWV. Ze is gemotiveerd om nieuwe dingen te leren en aan haar toekomst te bouwen. “Als ik doe wat ik moet doen, zal ik sneller een thuis vinden.” Verder heeft ze een passie voor koken en vindt het fantastisch om mensen blij te maken met lekker eten. Naast haar werk bij 50|50 kookt ze ook op ‘jam nights’ in het buurthuis bij haar in de buurt. 

 

Plek voor iedereen

Wanneer haar de vraag wordt gesteld wat het mooiste aan haar baan, denkt ze even na. “Eerlijk? Alles. De sfeer is altijd prettig, iedereen steekt hier de handen uit de mouwen en we leren elkaar te helpen wanneer nodig. Deze plek heeft me geleerd om niet op te geven. Er is een plek voor iedereen.”

Wil je je aanmelden als deelnemer, wil je meer informatie, samenwerken of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op en samen maken we het verschil.