“Hier werken inspirerende, krachtige en kleurrijke mensen.”

Kathy – Senior werkbegeleider

Kathy is senior werkbegeleider bij 50|50 Food in Amsterdam. Ze is Amerikaanse en kwam met 21 jaar naar Nederland om te werken in een christelijke jeugdherberg. Na het vinden van liefde ging ze niet meer terug. Negen jaar geleden vroeg een bekende – die zelf bij Leger des Heils in Amsterdam werkt – haar in te springen tijdens de Homeless World Cup die in 2015 plaatsvond op Museumplein in Amsterdam. Dat is hoe ze in aanraking kwam met het Leger des Heils. 50|50 Food verzorgde daar broodjes en hapjes. “Ik werd ingezet als oproepkracht,” vertelt Kathy. “Het was de eerste keer dat ik met onze deelnemers werkte en dat vond ik meteen geweldig.”  

De samenwerking beviel aan beide kanten en ze werd gevraagd om vast te komen werken. “Eerst één dag in de week, toen twee en uiteindelijk ben ik fulltime aan de slag gegaan bij 50|50. In de afgelopen jaren ben ik flink gegroeid in mijn functie en in toewijding. Wat mij hier houdt en wat maakt dat ik ruimte heb gemaakt voor dit werk, is onze deelnemers. Het zijn inspirerende, krachtige en kleurrijke mensen. Ik krijg zoveel energie van mijn werk, omdat ik weet dat het een groter doel dient.” 

Portret Kathy

Inmiddels is Kathy senior werkbegeleider en doe ze veel taken op de achtergrond, waaronder administratie, kennismakingsgesprekken, het begeleiden van mensen met een taakstraf, vrijwilligers en deelnemers. “Bij een eerste intake kijken we meteen wat er mogelijk is en wat iemand leuk vindt om te doen in plaats van de nadruk te leggen op wat er niet kan,” vertelt ze. “Ik ben zo blij dat we binnen de horeca zoveel verschillende soorten werk kunnen bieden. We bieden zelfs een opleiding ‘basisvaardigheden kok’.” Door zoveel mogelijkheden is 50|50 Food echt een plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen binnen het vak. Maar misschien is dat niet eens het belangrijkste. “Ze moeten weten dat ze echt welkom zijn, dat er een plek voor ze is en dat we graag samen oplopen.”   

Jarenlang gaf Kathy pianoles. Een vak waarbij je veel persoonlijk een-op-een contact hebt en je goed kijkt bij een leerling wat er mogelijk is. “Een pianoleraar kan niet zelf spelen voor een student, die moet dat zelf doen. Daarom is coachen en motiveren zo belangrijk. Zo is dat eigenlijk ook bij 50|50.”  

Momenteel is ze bezig met de opleiding Social Work op de Christelijke Hogeschool Ede. “Met alles wat ik daar ook leer, voel ik me steeds gewortelder in dit werk. De nieuwe dingen die ik leer, geven mij ondersteuning in het werk dat ik al doe. Er zijn twee dingen voor eeuwig: een daarvan is de mensenziel. Investeren daarin is het mooiste wat je kan doen. Het heeft nut en het motiveert me in dat waar ik mee bezig ben. Nee hoor, ik ga hier voorlopig niet weg!” 

Wil je je aanmelden als deelnemer, wil je meer informatie, samenwerken of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op en samen maken we het verschil.